Skapa perfekta förhållanden för dina dyrbara droppar
Ett stort vinintresse leder ofta till att både du och dina viner tillslut behöver mer utrymme. Dessutom behöver vinflaskorna vårdas efter konstens alla regler. Vinet behöver både svalka, mörker och stillhet och trivs därför allra bäst i en vinkällare där det kan mogna och utvecklas i lagom takt.
Temperaturen är av vikt vid lagring och det är bra om den ligger runt 10-15 grader. Vid lägre temperatur går mognadsprocessen långsammare och det motsatta gäller om det är varmare. Det viktigaste är dock en någorlunda jämn temperatur över dygnets timmar. Man brukar säga att en luftfuktighet runt 75% är optimalt.
Att lagra vin i en vinkällare gör det möjligt att bevara och utveckla vinets smak och kvalitet under längre tid. Vinkällaren erbjuder en stabil och kontrollerad miljö där faktorer som temperatur, luftfuktighet och ljus kan hållas på en nivå som är idealisk för vinlagring.
Hos oss kan du lagra dina viner i vår fräscha vinkällare som håller en medeltemperatur på ca. 10-15 grader. Våra vinfack håller en jämn temperatur under dygnets samtliga timmar samt är mörka och insynsskyddade.
Varför mår dina viner bäst i en vinkällare?
- En viss luftfuktighet (runt 70%) är viktig för att korkarna inte ska torka ut och släppa in luft, vilket kan förstöra vinet.
- Viner lagras bäst vid en konstant, sval temperatur, vanligtvis mellan 10-15 grader Celsius. För stora temperaturfluktuationer kan påverka vinet negativt.
- Ljus, särskilt direkt solljus, kan skada vin och orsaka att det åldras snabbare. En vinkällare ger ett mörkt utrymme som skyddar vinet från ljuset.
- Stabilitet är nyckeln för långsiktig lagring, därför är vinkällare den optimala miljön för vinets åldrande, vilket gör att vinet kan utvecklas till sin fulla potential och behålla sin smak längre. En vinkällare är ofta en plats med minimala vibrationer, vilket kan störa vinets utveckling.